Розпочати розмову

Цикл життя українських доменів

У цій статті розглянемо цикл життя більшості українських доменів, який складається з п'яти етапів. Варто відразу зазначити, що реєстрація доменного імені — це покупка права на управління ім'ям на певний термін, тому не слід порівнювати реєстрацію з покупкою товару. Домен не стає вашим назавжди, ви можете лише орендувати його; і оренда припиняється, коли ви перестанете оплачувати його.

Спочатку будь-яке доменне ім'я має статус "Available". На цьому етапі воно доступне для реєстрації всім користувачам. Якщо перевіряти через протокол WHOIS, то вам прийде відповідь що таке ім'я не існує. Це означає, що його можна зареєструвати.

Після реєстрації на певний термін домен має статус "Registered". Мінімальний термін реєстрації — 1 рік, максимальний — 10 років. Через WHOIS тепер ви зможете побачити і знайти дані про цей домен.

Якщо термін дії домену не продовжується своєчасно, домен переходить в період "AutoRenew Grace Period" — його можна побачити через WHOIS. На цьому етапі ще дозволяється продовжити термін дії домену за стандартною вартістю, але робота домену буде призупинена. Тривалість періоду: 28 днів з моменту закінчення терміну дії.

Наступним етапом є "Redemption Period": триває 30 днів. На цьому етапі продовження терміну дії вже є технічно неможливим, домен можна лише відновити. Ціна відновлення встановлюється адміністратором доменної зони, і найчастіше вона в кілька, а іноді і в кілька десятків разів вище від ціни продовження (для відновлення домену слід звернутися до підтримки).

Останнім етапом циклу є період "Pending Delete": триває 5 днів. У цей момент виконується видалення доменного імені з реєстру. Продовжити, відновити чи ще щось зробити з доменом неможливо. Він обов'язково буде вилучений і потрапить у вільний продаж, знову ставши доступним будь-кому.

Варто зазначити, що такий цикл життя властивий не всім доменам: у доменів .CO.UA, .BIZ.UA, .PP.UA він відрізняється.

Вибрати файли або перетягніть файли
Це допомогло?
Так
Ні
  1. Andrii Rudkivskyi

  2. Опубліковано
  3. Оновлено

Коментарі