Розпочати розмову

Політика розв'язання доменних спорів

Завдяки співпраці між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (WIPO) та адміністраторами доменних зон, існує політика розв'язання доменних спорів (UDRP).

UDRP відрізняється від традиційного судового процесу швидкістю та зручністю для сторін. Розгляд доменних спорів у цьому випадку буде проводитися арбітрами WIPO (серед них є і громадяни України) в Центрі арбітражу та посередництва (WIPO Arbitration and Mediation Center).

Реєстр домену верхнього рівня .UA компанія “Хостмайстер” та WIPO уклали договір, на підставі якого в доменній зоні .UA з'явилася можливість для вирішення доменних спорів з використанням позасудової процедури на основі UDRP.

Позасудова процедура не перешкоджає переведення розгляду суперечки в український суд; у цьому випадку розгляд справи в Центрі арбітражу припиняється до рішення національного суду. Окрім того арбітри WIPO будуть враховувати, що при реєстрації доменних імен другого рівня потрібна наявність торгової марки.

Процедура досудового врегулювання спорів розпочинається у таких випадках:

  • доменне ім’я ідентичне або оманливо подібне до знаку для товарів і послуг, на який має право позивач;
  • у власника немає прав або законних інтересів стосовно доменного імені;
  • доменне ім’я зареєстровано або використовується недобросовісно.

Процедура вже працює для багатьох gTLD доменів, у тому числі .COM, .ORG та інші.

З 19 березня 2019-го року адаптовану політику для українських доменів почала використовувати доменна зона .UA,  а з 19 грудня 2019 року політика поширюється і на домени третього рівня в зоні .COM.UA.

З повними правилами досудового розв’язання спорів можна ознайомитися за посиланням:

Вибрати файли або перетягніть файли
Це допомогло?
Так
Ні
  1. Eldar Polishchuk

  2. Опубліковано
  3. Оновлено

Коментарі